domingo, 1 de abril de 2012

Bionaftë nga nafta përdorur.


Mexico City (El Universal) -. Shkencëtarët në Qendrën për Kërkime dhe i Avancuar studimeve (CINVESTAV) do të prodhojë bionaftë nga nafta gatimi përdorur në restorante dhe stalla.

Ky projekt ka për qëllim të përdoret në automjete ose promovimi zyrtar turistik është studiuar me anë të naftës vendase prodhuar gjatë karnaval vitit të kaluar në Merida.

Hulumtimi i udhëhequr nga Luis Diaz Ballote, një studiues në kuadër të Departamentit të Fizikës Aplikuara të CINVESTAV Unidad Merida gjithashtu ka për qëllim për të parandaluar ndotjen e ujërave nëntokësore me vaj Jukatan dhe të gjenerojë ndërgjegjësimin në mesin e popullatës për përkujdesjen e ambientit.

Studiues tha se ky projekt në bashkëpunim me qytetin e Merida, biokarburanteve mund të japë një turne me autobus në qendër historike të Merida apo e përdorin atë në automjete ekologjikisht miqësore për Njësisë CINVESTAV Merida.

Ballote ka shpjeguar se plani i këtij projekti është që deri në vitin 2013 në rrjedhjen e kapitalit Yucatecan dhe të paktën një automjet ushqehet me bionaftë.

Projekti gjithashtu punon me trajnimin e ndërmarrësve
të dhënat për llojet e vajrave, shkon e variacionit të pronave të tyre physicochemical dhe shumat e pritshme në mënyrë që ata mund të planifikoni bimët e tyre të përpunimit me sukses.

"Këto veprime të mbështetur vendin në angazhimin e saj për të reduktuar emetimet e CO2 dhe të formojnë të nivelit të lartë të burimeve njerëzore me shkencore dhe teknologji për të prodhuar biokarburanteve."

SHPENZIME

Cinvestav shkencëtar tha se me teknologjinë aktuale në laborator, një litër bionaftë është më i lartë nga çmimi pothuajse dyfishtë që naftë tradicionale, megjithatë, të marrë parasysh se në Meksikë ligji për të nxitur prodhimin dhe përdorimin e i biokarburanteve ka filluar në vitin 2008, shpenzimet janë ulur si rritjen e vëllimit të prodhimit.

"Në Brazil ligji u miratua mbi 30 vjet dhe tani çmimi i
Etanol është i krahasueshëm me benzinë, përparimet teknologjike të prodhimit dhe vëllimi i ul çmimin ", tha Diaz Ballote.
Deri më tani shkencëtarët kanë dorëzuar projekte për të instaluar një fabrikë bionaftë me kapacitet të procesit rreth pesëqind gallons në ditë, të cilat kushtojnë rreth dy milionë pesos.

No hay comentarios: