martes, 25 de diciembre de 2012

Kuba: Prodhimi New biofactories gjelbër karburantit rritjeKuba ka pesë biofactories për të prodhuar karburant ekologjik nga jo-ushqimor pemë të naftës të njohur si "Jug" dhëmbë për të reduktuar importet dhe për të zvogëluar ndotjen e mjedisit.

Emri shkencor është bush "Jotropha Curcas", ka një farë shumë përmbajtje vajore dhe është përdorur tradicionalisht në ishull si parazit zorrëve, por në doza të vogla për toksiciteti, sipas një raporti të televizionit lokal.

Kuba ka rreth 110 hektarë të kësaj peme, mbjellëse e tyre është e realizueshme edhe në "zonat me vlerë të vogël ose aspak bujqësore", thonë specialistët e projektit që ka mbështetjen e Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim.

Industritë e parë u hap në Guantanamo, në majë lindore të ishullit, me një kapacitet prodhues prej mbi 100 ton karburant në vit. Paralelisht është gjetur në testimin e një centrali të ngjashëm në qendër të vendit dhe në plan për të instaluar tre më shumë në krahinën perëndimore të Matanzas.

Automjeti i parë i aktivizuar me këtë bionaftë prodhuar në Kubë, turne pakomplikuar e tyre të parë 1500 kilometra, teknike siguroi Center hulumtimet e aplikuara për Zhvillimin e Qëndrueshëm. "Një pjesë e 400 litra para të marra u përdorën, 70 për qind të përzier me naftë minerale në një model të automjeteve Toyota rurale HI 2007 LUX", konfirmoi drejtori i Agjencisë, inxhinier Jose Sotolongo.

Qeveria zhvillon iniciativa për të arritur kursime në shpenzimet e karburantit dhe Kuba vonë shpreson të gjenerojë një e gjashta e energjisë elektrike të konsumuar nga burime të rinovueshme.

No hay comentarios: