viernes, 11 de enero de 2013

Rrezik fshehur i biokarburanteveShare këtë artikull kam gjetur në internet, dhe zbulon rreziqet serioze që rri prapa biokarburanteve. Në qoftë se ju lexoni me kujdes, ju do të kuptoni se larg nga të qenit një zgjidhje për problemin e mjedisit, çështja mund të jetë fundi i shpërthente kaosin globale qëndron në gjumë për dekada të tëra.

Siç shkon duke thënë, e di problemi është hapi i parë për zgjidhjen e tyre.

Akil

Biofuel: Bio apo Biznes?

(EcoPortal) - Ne jemi në hartimin e një strategjie të re për riprodhimin nga neoliberalizmit që është duke marrë kontrollin e sistemeve të ushqimit. Ajo është prodhuar aleancë të paparë të kompanive shumëkombëshe të naftës, bioteknologjia, makina, tregtarët të mëdha të grurit dhe disa organizata të ruajtjes që do të vendosë se çfarë do të jenë destinacionet kryesore të peizazheve rurale të Amerikës Latine.

Ne po përballemi me një fushatë globale vështirë për të përshpejtuar prodhimin e biokarburanteve nga misri, soje apo sugarcane për të zëvendësuar të naftës. Arsyetimi është i bazuar në një realitet të zymtë: ndotja e mjedisit. Dhe kështu, i ngarkuar me kreshtë të mjedisor valë, ndotësit më të mëdhenj të planetit lëshuar ofensivën e tyre të ri.

Samiti i Bashkimit Europian miratoi në 2020 10% të konsumit të përgjithshëm të energjisë të vijë nga biokarburanteve. Shtetet e Bashkuara është hapur një fabrikë pijesh alkoolike e karburantit per jave: tashmë në veprim 120. Dhe të njëjtën kompani shumëkombëshe, nëse ata shpikur OMGJ Monsanto, CARGILL Nidera dhe gjithashtu George Soros manjati dhe të tjerët, njoftoi investime të mëdha në breweries dhe në krijimin e farërave të reja.

Për të përfunduar konferencën e biznesit, George Bush u takua mars me tre kompani të madhe e automobilave-General Motors, Ford dhe Chrysler-të "përshtatur prodhimet e tyre në gjeneratën e ardhshme të biokarburanteve."

Argjentina edhe u ngjit në valë të re. Kjo ishte shkurt 26.093 ligji rregulluara që krijon një sistem të vlera dhe stimuj për prodhimin e biokarburanteve. Pasojat nuk ishin të gjatë në ardhjen. Në vitin e fundit çmimi i misrit më shumë se dyfishuar. SHBA, prodhuesi më i madh në botë i grurit, Meksika shitur 150% më të shtrenjta. Prandaj, çmimi i tortillas, ushqimi kryesor i meksikanëve u rrit ndjeshëm dhe ngjalli protesta masive. Për shumë, kjo ishte zile e parë.

Lester Brown, drejtor i Institutit të Politikave të Tokës dhe stafit të ish-administratës amerikane disa, paralajmëroi: "Shuma e grurit ajo merr për të mbushur një tank të 25 gallons (rreth 100 litra) me etanol vetëm një herë është e mjaftueshme për të ushqyer një person një tërë vitit. " Pra, shtoi ai, "konkurrenca për grurë mes 800 milionë shoferët dhe 2.000 milionë njerëz të varfër në botë që mund të çojnë në revoltë popullore."

Gjithashtu në Argjentinë ndjehen çmimin e lartë të misrit në xhepat e konsumatorëve. Ai kërkoi tokën dhe kostot kështu në rritje të të gjitha kulturave. Debati është i hapur.

Lëvizjet shoqërore të nisë zërat paralajmëruese dhe ka shumë hulumtues me pamje shumë të ndryshme nga ato të ngritura nga ana e naftës tani devenidas distilleries gjelbër karburantit. Gazetarin britanik George Monbiot, për shembull, ka bërë llogaritjet dhe gjeti se "vetëm për të lëvizur makina dhe autobusë tona me bionaftë do të kërkojë 25.900.000 hektarë mbjellë. Megjithatë, në Britani të Madhe ka vetëm 5.7 milion hektarë. Nëse kjo ka ndodhur në Evropë, ndikimi në furnizimin me ushqime do të jenë katastrofike. "

Ricardo Mascheroni, një studiues në Nacional Universidad del Litoral, llogaritjet e bëra gjithashtu: "Nëse sot bota braktisur djegien e naftës dhe bio-karburanteve për të kaluar, ajo do të marrë një numër të ha mbjellë ekuivalente me planetet e ndryshme." Miguel Inxhinier Baltanás, hulumtues i lartë në CONICET, gjithashtu tha se për të përfshirë bionaftë në një aksion prej vetëm 2%, "do të punësojnë 50% të prodhimit të naftës globale perimeve." "Nga kjo ne mund të konkludoj shton ai Marcheroni-se në qoftë se përqindja është 4% e totalit, duhet të përdorin të gjitha vajra bimore të prodhuara në botë."

Çfarë është në lojë është një konceptim i asaj që është për të ardhur: biznes apo ushqim për gjithë njerëzimin? E vërteta është se biznesi i ushqimit shumëkombësh kërcënon të shfarosin territore. Dhe si pasojë logjike, nuk do të jetë më e urisë dhe shkatërrimi më i mjedisit. Sepse përveç biokarburanteve, pasi ato janë ngritur, jo të zbutur ndryshimet klimatike: "djegia e pikave bionaftë-inxhinier Baltanás-prodhon oksidet e azotit më shumë në atmosferë që prodhojnë një efekt serë 24 herë më të madhe se dioksidit të karbonit ".

Përfundimi pas mbërritjes Mascheroni dhe të tjerët është: "Ku ne prodhojmë ushqim, në qoftë se ne duhet të pajis me susta soje, misri dhe monocultures tjera në shtretërit e shtëpive? Ne po përballemi me një tjetër koloniale propozim shumëkombëshe përveç soje, vaj tij ose bionaftë që është eksportuar, bëhet ujë dhe ushqyesve tokës dhe të na lënë ndotjen, shkretëtirëzimin, shkatërrimin biodiversitetit dhe humbje të cilësisë jeta. Një marrëveshje e ëmbël. "

Angel Miguel Altieri, mjeku Agroecology dhe profesor në Universitetin e Berkeley, Kaliforni, konsiderohet si një nga më të madh të kërkimit mjedisit në lidhje me lëvizjet shoqërore, denoncoi atë që është prapa projektit biokarburanteve.

Ai tha: "Biokarburantet janë një tragjedi ekologjike dhe sociale. Me prodhimin e tij do të krijojë një problem shumë të madh të sovranitetit të ushqimit, si ka mijëra hektarë soje, kallam sheqeri dhe vaj palme që të zgjerohet, e cila do të prodhojë shpyllëzimi masiv. Kjo po ndodh në Kolumbi dhe Amazon. Përveç kësaj do të rrisë monocultures shkallë të prodhimit mekanizuar me doza të larta të plehrave dhe konkretisht atrazinës, një herbicid që është shumë e dëmshme për shpërthim endokrin ".

"Zhvillimi i biokarburanteve energjisë nuk ka kuptim, sepse të gjitha studimet që janë bërë tregojnë se ai merr më shumë naftë për të bërë biokarburanteve. Për shembull, në rastin e etanolit nga misri naftës nevojë për të prodhuar 1.3 bioethanol kilocalorie kcal. Ne jemi në hartimin e një strategjie të re për riprodhimin nga neoliberalizmit që është marrë kontrollin e sistemeve të ushqimit. Ajo është prodhuar aleancë të paparë të kompanive shumëkombëshe të naftës, bioteknologjia, makina, tregtarët të mëdha të grurit dhe disa organizata të ruajtjes që do të vendosë se çfarë do të jenë destinacionet kryesore të peizazheve rurale të Amerikës Latine. "

"Për SHBA për të prodhuar etanol të gjitha që i duhen për të zëvendësuar naftën e saj, duhet të rritet gjashtë herë sipërfaqen e saj. Pastaj, është e qartë se ata do të bëjnë në vendet e Amerikës Latine dhe, në fakt, tashmë janë duke u zhvilluar. Ajo është një biologjik kolonializmit ".

Burimi: EcoPortal - Neni nga z Arthur M. Lozza

Burimi: http://www.libreopinion.com/modules/wordpress/2007/06/29/el-peligro-que-ocultan-los-biocombustibles/

No hay comentarios: