domingo, 16 de septiembre de 2012

Përkufizimi i Bionaftë


Karburantit bionaftë është një bimë që mund të zëvendësojë naftë mineral. Sipas Shoqërisë Amerikane për Testimi dhe Materiale bionaftë është "ester monoalkyl e acideve yndyrore zinxhir të gjatë që rrjedhin nga burime të rinovueshme të tilla si vajra bimore apo yndyrna shtazore, për përdorim në motorët Diesel".

Ajo është prodhuar nga burime të rinovueshme të tilla si vajra bimore, soje, rapeseed / Canola, luledielli, palme dhe të tjerët, si dhe yndyrna shtazore përmes një procesi të quajtur transesterification.

Transesterification përbëhet në thelb nga përzierjen e vaj perimesh ose yndyrë me një alkool (zakonisht Methanol) dhe një alkali (sodë kaustike). Pas një periudhe pushimi, ishte efekt anësor i decanted glicerinë bionaftë.

Gjithnjë e më shumë i referohet esters alkile të vajrave vegjetale apo yndyrna shtazore dhe vajra ose yndyrna për veten, përdoren si karburant në motorët Diesel.

No hay comentarios: